The Berewood housing development scheme in Hampshire represents one of the largest and most sustainable projects that Careys Civil Engineering has delivered. The site is characterised by its sheer scale, which at 521 acres is one of Europe's largest housing developments. Throughout this project we worked closely with consultants Mayer Brown in the design and construction of the Sustainable Drainage System (SuDS). The multi-stage project included a river diversion, hard and soft landscaping, infrastructure and S278 works in addition to installation of the drainage system.

Sustainability Best Practice by PJ Careys at Berewood

The innovative site drainage replicated a natural system, minimising environmental impact and using cost effective solutions. Dirty water was drained away, collected, stored and cleaned before being slowly released back into the environment via small watercourses. The system was constructed in phases and included a series of specialist ditches and swales which were designed to capture the surface water run-off in underground tanks. As part of the infrastructure, we installed 22 attenuation tanks and 20 downstream defenders, 6.5km of drainage, 45,000m2 of tarmac and 13,500m of new services. The project also set high sustainability targets, with the team retaining 95,000m3 of excavated soil which was reused as fill material and included 39,000m2 of limestone soil stabilization.

Due to the presence of an active primary school at the centre of the site our team installed a new road bridge to provide access. The bridge spanned 53 feet over the river and at the time of construction was the world’s longest FlexiArch bridge.

From the beginning of the project we adopted a proactive and collaborative approach to project delivery. Our project team’s involvement with the client from the earliest stages of planning and design enabled us to develop solutions which focused on effectively managing risk and adding value to the scheme’s design and construction. During the planning phase, one of the many enhancements we proposed was the use of more sustainable materials for the installation of the attenuation tanks, and our use of mica sand as fill material was both sustainable and cost effective.

The project involved close liaison with the local community as it was considered that the machinery and site activity could cause great interest and possible danger to the children who attended the local primary school. To mitigate this, our team worked with the school to give a safety talk highlighting the dangers and hazards associated with construction sites to the pupils prior to the start of the Christmas holidays. Given the impact of this development on the local community, Careys registered the site on the Considerate Constructors Scheme, achieving excellent scores throughout the duration of the works.

Client
Grainger plc
Location
England
Principal Contractor
Careys Civil Engineering
Back to top