Millerhill Energy from Waste (EfW) is a key part of Edinburgh’s “Zero Waste” strategy, designed to reduce the volume of waste being sent to landfill. Careys Civil Engineering was contracted to construct the waste bunker and all associated foundation slabs for the main building, in addition to the installation of external concrete slabs.

Located on a former railway marshalling yard, the project required close noise and vibration monitoring during ground compaction works to ensure compliance with third party parameters specified prior to works beginning. Before construction works began, Careys diverted and replaced a Network Rail unit, utilising SONED and CAT tools to trace the exact location required for the replacement unit.

The project has entailed extensive excavation works, at depths of up to 10m, undertaken for the new waste bunker. During these works, Careys undertook close monitoring of works and provided extensive Safe Digging training for all groundworkers and supervisors resulting in zero utility strikes on this project.

Once completed, Careys constructed the waste bunker using a slip-form methodology, providing a more cost and resource effective solution for our client. The bunker base consisted of a single 900m3 concrete pour in under 12 hours. The slipform was completed in three stages to enable progressive adjustments.

Careys poured 2000m3 of concrete during construction of the bunker, which measured 30m in height and approximately 32m long by 15m wide. The pouring process was completed in less than two weeks, with Careys utilising 24 hour pouring shifts to expedite the programme.

Careys carried out extensive thermal monitoring and concrete testing throughout the project, utilising the expertise of a specialist contractor to monitor every concrete pour, ensuring the client’s quality specifications were achieved when pouring the 1200mm thick concrete floor slabs for the various structures on site.

During previous bunker projects, Careys had identified risks in pouring in-situ tipping chutes, and consequently installed the chutes at Millerhill as pre-cast units. During our works, Careys successfully completed the main elements of concrete pouring three weeks in advance of the programmed date, enabling follow-on trades to commence early.

Client
JV City of Edinburgh Council / Midlothian Council
Location
Aberdeen, Scotland
Principal Contractor
Hitachi Zosen Inova
Back to top
This website sets cookies. By continuing to use this site you accept our privacy policy.