Careys Civil Engineering was appointed by Skanska, on behalf of Battersea Power Station Development Company (BPSDC), to undertake the construction of a four-storey below ground energy centre to the north of the iconic Battersea Power Station building. Careys undertook extensive logistical and environmental planning for the project, utilising river barges to overcome the tight site footprint and implementing special measures to protect local wildlife.

During pre-contract planning, our team developed a detailed logistics plan to overcome the constraints of the crowded site. As all access to the power station required movement through our section of the site, we diverted vehicle access to the north, enabling access to the structure through a bespoke gantry constructed over our work zone. In addition to this, The Carey Way approach to site set-up was essential to the smooth running of the larger scheme, by providing clearly delineated routes and easy access for other contractors.

Alongside this, 500 tonne river barges were used to remove 80% of the 152,000m3 of excavated material, reducing our reliance on road access for vehicles and saving approximately one hundred lorry movements a day. Tight timeframes presented a challenge during installation of a capping beam across to the Power Station which was completed during a four-day closure period to prevent disruption to site access.

The first phase of the project saw our team begin installation of capping beams and pile mats, in addition to excavation works for the construction of the site substation. We completed these works during phase two, in addition to installation of a reinforced concrete slab and propping to the basement’s capping beams. Our team delivered a substantial number of works over this period including manual excavation to expose and temporarily divert services, the breaking out of guide walls, secant piles and other concrete obstructions, fixing of steelwork, and two concrete pours. Due to the close proximity of multiple residential developments to our site, our team undertook extensive measures to limit or eliminate noise, dust and vibration wherever possible.

Additionally, the taller structures on-site were the habitat of protected peregrine falcons. Our team received training from BPSDC’s ornithologist to carry out works without adversely impacting the birds or their environment. This specialist training included noise and vibration monitoring, as well as training of key operatives to prevent disturbance to the birds when working at height. We established exclusion zones in areas where a nest was discovered and cranes were closely inspected to ensure there was no falcons present on them before operating.

Client
Battersea Power Station Development Company
Location
England
Principal Contractor
Skanska
Back to top